Burn-out of stress

Haptotherapie bij burn-out of stress gerelateerde klachten

Waarom haptotherapie bij stress klachten of een burn-out?

Je lichaam geeft signalen af wanneer iets te veel is of wanneer je je ergens niet prettig bij voelt. Het kan een kriebel in je buik zijn, een benauwd gevoel of pijn ergens in je lijf. Door deze signalen te negeren kun je het contact met je lijf kwijtraken. Jouw denken en jouw gevoel begrijpen elkaar dan niet meer zo goed en lijken allebei een andere taal te spreken. Sommige emoties of gevoelens kun je ook als niet prettig of lastig ervaren, waardoor je ze bewust of onbewust negeert of onderdrukt.

De eerste stap zal zijn om weer te gaan voelen wat er zich afspeelt in jouw lijf en de emoties die erbij horen. Ik zal samen met jou onderzoeken wat je voelt en hoe dit in verband staat met jouw manier van denken en handelen. Hierdoor zul je meer inzicht krijgen en ga je de signalen van jouw lichaam weer begrijpen. Je leert voelen waar jouw grenzen liggen en weer (her)ontdekken waar je blij van wordt en energie van krijgt.

Stress

Ieder mens krijgt wel eens te maken met stress. Stress zet ons lichaam op scherp en dat kan helpend zijn om dingen gedaan te krijgen of beslissingen te nemen. Je hebt gezonde stress die bijvoorbeeld voorafgaat aan het geven van een presentatie en daarna weer afneemt. Door langdurig onder druk te staan kunnen gevoelens van stress de overhand krijgen en kun je mentale en/ of lichamelijke klachten ontwikkelen. Je krijgt steeds vaker hoofdpijn, de spieren in je nek en schouders doen zeer, je vergeet dingen, kunt moeilijk in slaap komen of doorslapen en beleeft minder plezier in de dingen die je doet. Je kunt het gevoel krijgen vast te zitten in de ratrace van het dagelijks leven. Alle ballen zoals, werk, gezin, opleiding probeer je hoog te houden op wilskracht.

Wat is een burn out?

Bij een burn-out heb je bewust of onbewust meerdere signalen van je lichaam genegeerd. Door de vele stress is het parasympatisch zenuwstelsel overprikkelt geraakt en heeft je lichaam continue in de ‘actiemodus’ gestaan. Het kan zijn dat er sprake is van een omslagpunt waarop je “ineens” niets meer kunt. Lichamelijk ben je uitgeput en emoties gaan alle kanten op of zijn geblokkeerd. Doordat het stresssysteem ontregeld is blijven de stresshormonen rondgieren in je lijf. Rust nemen is dan belangrijk. Aangezien mensen met een burn-out vaak erg gedreven zijn en over veel doorzettingsvermogen beschikken kan rust nemen best lastig of confronterend zijn. Hoe ga je hiermee om? En hoe voorkom je dat je niet opnieuw in deze situatie terecht komt?

Waardoor kun je overmatig gestrest raken of een burn-out krijgen?

Hoe we met bepaalde situaties omgaan staat in verband met wat we in ons leven meegekregen en geleerd hebben. In een druk leven waar veel van je gevraagd wordt is het bijvoorbeeld fijn als je kunt en durft aan te geven waar je grenzen liggen. Kun je tevreden zijn met jezelf en de dingen die je doet? Of is het voor jou erg belangrijk dat een ander jou goed vindt? Mag jij van jezelf ruimte innemen of geef je vooral anderen de ruimte? Het kan gebeuren dat hetgeen je geleerd hebt op een bepaald moment in je leven niet meer voor jou werkt. De balans tussen dingen die energie kosten en energie geven raakt dan verstoord. Door te ontdekken wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn kun je hierin leren.

Heb je vragen?

Marjolein Alvares
Haptotherapeut
Haptonomisch coach
Vrijblijvende kennismaking?

Benieuwd naar wat Haptotherapie voor jou kan betekenen?
Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan!