Angstklachten

Haptotherapie bij angstklachten

Waarom haptotherapie bij angstklachten?

Als iets niet prettig voelt wil je er vanaf. Nu is angst een gevoel waar we vaak toch snel weer vanaf willen.  Alleen het onderdrukken van angstgevoelens kan maken dat de spanning in je lijf juist opbouwt, hetgeen je weer veel energie kan kosten. Door de angst en daarmee je gevoel te onderdrukken ga je het gevoel voor je lijf steeds meer blokkeren. Daardoor kan het ook lastiger worden om de rust in je lijf op te zoeken.

Met haptotherapie leer je stukje bij beetje om bewust te voelen wat er in je lijf gebeurt. Wat voel je nu eigenlijk precies in je lichaam als je angstig begint te worden, waar gaat de angst over en welke emoties spelen er mee. Welke gedachten komen erbij kijken en hoe ga je daarmee om. Door hier aandacht voor te hebben leer je de signalen van je lijf herkennen en begrijpen. Je krijgt meer inzicht in hoe je in het dagelijks leven omgaat met deze gevoelens en ook dat je hier op verschillende manieren mee om kan gaan. Dit help je om weer te vertrouwen in jezelf en signalen van je lichaam.

Wat is angst?

Wist je dat wij zonder angst niet kunnen overleven? Angst is namelijk een mechanisme van het lichaam om je te waarschuwen voor gevaar. Het zorgt ervoor dat je alert wordt en snel in staat bent om te vluchten of te vechten. Wat er daarbij in je lichaam gebeurt is dat je hartslag omhooggaat, je meer gaat zweten, je spieren spannen zich aan, concentreren wordt lastiger en je ademhaling gaat omhoog.

Angst was dus van levensbelang toen we vroeger moesten vluchten voor een leeuw, maar een gevoel van angst gaat nu niet meer alleen over levensbedreigende situaties. Denk maar aan school en hoe spannend het kon zijn als je in de klas de beurt kreeg om een vraag te beantwoorden. Of een verjaardag waar je niemand kent en het niet lukt aansluiting te vinden.

Het gebeurt ook dat we soms helemaal niet weten waar de angst die we  voelen over gaat. Ben je misschien bang om het niet goed te doen? Durf je geen woorden te geven aan wat je denkt of voelt? Ben je bang om controle te verliezen? Dit zijn wellicht vragen die je niet direct koppelt aan angstig voelen, wat kan betekenen dat het meer op onbewust niveau afspeelt. Zolang dit je niet in de weg zit en geen last van hebt is het geen probleem. Maar als het je gaat belemmeren in je dagelijks leven wordt het toch anders.

Als angst gaat belemmeren

Angst kan namelijk ook echt met je aan de haal gaan en staat dan niet meer in verhouding tot de situatie. Denk maar aan ineens angstig of paniekerig voelen in de supermarkt of duizelig voelen in gesloten ruimtes. Dit kan je dagelijks leven gaan beïnvloeden en maken dat je niet lekker in je vel zit of zelfs bepaalde dingen uit de weg gaat. Je laat de boodschappen bezorgen om niet naar de supermarkt toe te hoeven en als je een ruimte binnenkomt kijk je eerst waar de (nood)uitgang is om snel weg te kunnen komen. Dit zijn voorbeelden waarbij op een gegeven moment de ‘angst voor de angst’ erger kan worden dan de angst zelf. Je wilt voorkomen dat je je angstig gaat voelen en bent er daardoor steeds meer mee bezig.

Heb je vragen?

Marjolein Alvares
Haptotherapeut
Haptonomisch coach
Vrijblijvende kennismaking?

Benieuwd naar wat Haptotherapie voor jou kan betekenen?
Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan!