Haptotherapie gaat over contact en aanraken is de meest directe vorm van contact maken.
Hoe is het voor jou als ik dichterbij je kom? Ga je iets achteruit, beweeg je naar mij toe of blijf je stokstijf staan? Wat ervaar je hierbij? En je vindt er vast ook iets van. Praten over gevoel is wat anders dan daadwerkelijk voelen hoe je in je vel zit en ervaren hoe je reageert op bepaalde situaties.
Aangeraakt worden helpt je om je bewust te worden van wat je voelt van je lijf en wat je hierbij beleeft. Gedurende jouw leven doe je gevoelservaringen op die worden opgeslagen in je lichaam. Een soort ‘gevoelsgeheugen’. Dat wat je voelt onthoud je zelfs veel beter dan iets wat wordt verteld. Deze gevoelservaringen hebben onbewust invloed op onze houding, hoe we bewegen, situaties beleven en omgaan met onszelf en anderen.
Hoe je reageert op een bepaalde aanraking vertelt iets over jou als persoon. Word je lijf zachter bij een aanraking of verstrak je? Beweeg je naar de aanraking toe en zoek je verbinding met degene die je aanraakt of ga je er juist vanaf? Of voel je zoveel van de ander dat je jezelf niet meer voelt? Word je er rustig van, raak je geïrriteerd of maakt het je verdrietig? Samen met de haptotherapeut ontrafel je zo stukje bij beetje jouw gevoel en ook wat datgene wat je voelt voor jou betekent.
Aangeraakt worden helpt ook om je te kunnen verbinden met een ander. Door je verbonden te voelen gaat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaken, wat ook wel de bijnaam ‘knuffelhormoon’ heeft. Dit stofje geeft een gevoel van ontspanning en verbondenheid. Huid op huidcontact kan dit effect versterken. Zo worden er bij burn-out klachten meer stress hormonen aangemaakt, zoals cortisol, en juist minder oxytocine. Aanraken helpt deze balans te herstellen, waardoor je meer rust gaat voelen in lijf.
Voor mensen is aangeraakt worden een basisbehoefte en is essentieel voor een goede ontwikkeling. Door een kind op een liefdevolle (affectieve) manier aan te raken kan het zich veilig en geborgen voelen. En zeker niet onbelangrijk; is het ‘voelen dat je ertoe doet’ en hierin bevestigd wordt. Dit klinkt heel mooi, alleen niet alle aanrakingen die we meemaken zijn prettig. En óók die minder prettige gevoelservaringen sla je op in je lijf. Je leert om hier op een bepaalde manier mee omgaan (patronen). Op een bepaald moment kunnen die patronen (onbewust) in de weg gaan zitten en zich uiten in klachten als somberheid, spanning, onzekerheid of angsten. Aanraking helpt dan om helder te krijgen waar die gevoelens/ klachten over gaan en wat je nodig hebt om weer lekker in je vel te zitten.